Ansökan till Polarforskningssekretariatets Konstnärsprogram 2025

Canada-Sweden Arctic Ocean Expedition 2025

Jag heter Sebastian Ramn och är 39 år gammal. Jag bor på Södermalm i Stockholm med min fru och två barn, tog examen från Hyper Island och efter att ha jobbat på animationsstudio, designbyrå och som illustratör arbetar jag idag med bildskapande från min studio i Gröndal.

Jag har ett stort intresse för odling och naturliga ekosystem och håller långsamt på att förvandla tomten vid vårt fritidshus till en skogsträdgård. På somrarna bor jag med familjen där och runtom i skärgården på vår segelbåt.

Introduktion

Jag arbetar som självständig designer och konstnär sedan 15 år tillbaka. Jag rör mig mellan design och konst, mellan grafisk form och måleri men gemensamt är alltid berättande och bildskapande.

Jag har illustrerat och animerat en TV-serie för barn om FNs globala mål, formgivit varumärket för en Astrid Lindgren-karaktär, grundat en Top 100 Fintech-startup och skapat en animerad kortfilm som tävlat och vunnit i flertalet filmfestivaler världen över. Jag målar i studio och plein air och finns permanent representerad på b.la. ABF-huset och i Region Dalarna såväl som i privata sammanhang. Jag har fotat förödelsen i Haiti för ett reportage om jordbävningen och jag har porträtterat en tågresa från Stockholm till Sibirien med vaxkritor.

Jag tror starkt på multidisciplinärt arbete, att tvärhantverk och simultan aktivitet inom flera yrkesområden och medier skapar intressantare och starkare verk. Jag har sedan flera år tillbaka börjat använda formatet av just en expedition som process i mitt bildskapande och konstnärsskap. Så när jag upptäckte Polarsekretariatets konstnärsprogram i samband med förra expeditionen kunde jag knappt tänka på annat. Tyvärr hade ansökningstiden då gått ut. Jag hoppas att ni nu väljer mig till årets expedition för att ni ser värdet i en mångfacetterad bakgrund, ett brett berättande och för att ni uppskattar hur central expeditionen är i mitt bildskapande.

Nedan följer ett urval av tidigare erfarenheter som jag hoppas förklarar min relation till expeditionen som format och samtidigt visar ett bildskapande och berättande värdigt nog att bli antagen till expedition med.

Tidigare erfarenheter

“Trappa” och “Parkbänk”
Installationer och målningar för ABF

Installationerna är målade på MDF i akryl och vinylakryl. “Parkbänk” mäter totalt cirka 2,5m x 5m och “Trappa” totalt cirka 3m x 0,7m. Samtlig produktion, idé och koncept är utfört av konstnären. Installerade 2020 och 2023.

Trappa
Iaktagelser upptäckta, insamlade och synliggjorda på plats av Sebastian Ramn; en serie på sju målningar beställd av och permanent installerad i ABF-huset i Stockholm.

Vid två tillfällen har jag blivit ombedd att producera visuella installationer för ABF-huset i Stockholm. Båda installationerna är starkt kopplade både till det fysiska huset men även husets omgivningar samt ABFs historia och värdegrund; att kunskap och bildning ger människor unika perspektiv och möjligheter. Detta var av största vikt för både mig och ABF i framtagandet av bägge installationerna; att visa hur alla människors olika infallsvinklar resulterar i en oändlig mängd interna narrativ – När vi förändrar våra förutsättningar, förändrar vi vår världsbild.

Installationerna “Parkbänk” och “Trappa” fungerar som porträttpussel och antydda narrativ där åskådarna själva kombinerar visuella fragment och iaktagelser för att uppleva en plats som något mer än bara en ögonblicksbild.

Trappa” samlar fragment och iakttagelser som tillsammans försöker porträttera vad det innebär att inte bara se men att holistiskt uppleva en främmande plats och att skildra den för någon annan.

Navigera i sidled med pilarna för att se alla motiv.

Parkbänk
Installation bestående av 19 målningar, permanent installerad i ABF-huset i Stockholm.

Målningarna är observerade och fysiskt målade på platsen de också porträtterar. Det adderar en ytterligare aspekt av anknytning till platsen; att konstnären agerat upptäckare, noggrant iakttagit platsen, insamlat visuella kännetecken och sedan paketerat fragmenten för att skildra inte bara en ögonblicksbild av platsen utan även dess bredare sammanhang, dess ekosystem.

“Parkbänk” består av 19 målningar som tillsammans fungerar likt ett pussel av antydda narrativ som bjuder in betraktaren att själv konstruera sin egen interna sekvens utifrån tidigare kunskap och erfarenheter.

Nature Needs Help
Kortfilm, hemsida och initiativ.

Projektet var planlagt och designat för hand. Animerat i 2D, både objektsbaserat i After Effects samt som cel-animation. Idé, design och samtlig produktion (bortsett från ljud) utfört av konstnären själv. Längd: 01:18 Format: Full HD 1920x1080. Producerad 2019.

Naturen behöver hjälp. Den behöver bli hörd, förstådd och stöttad. Det behöver även organisationerna som redan bekämpar klimatförändringen. Men som individ är det svårt att veta var man startar. Nature needs help föddes ur en strävan att koppla samman frivilliga organisationer i behov av hjälp, med kreatörer som ville hjälpa till.

"Nature needs.help" är en animerad film som porträtterar klimatförändringen som naturens eget rop på hjälp; med djur och deras omgivningar som sänder ut en nödsignal, ett SOS. Filmen uppmanar den kreativa branschen att besvara anropet och erbjuda sin tid och hantverk till de frivilliga organisationer som behöver deras hjälp. I konstprojektet inkluderades också en hemsida där kreatörer och frivilighetsorganisationer kunde anmäla sig.

Nature needs help har ställts ut och visats på flera filmfestivaler och utställningar. Den sattes upp som en del av “ITFS Open Air” på Schlossplatz i Stuttgart och som en fast punkt i "To save and preserve", en del av “The International Ecogical Animation Festival“ där den också vann priset “Juryns val”. Utöver det har filmen inkluderats i fler än 10 filmfestivaler och hemsidan har genererat hundratals anmälningar.

“42 drawings from a train to Siberia”
Visuell expedition, artikel, teckningar och utställning. Utfört under 2019.

Filmen deltog i filmfestivaler runt om i världen och jag blev b.la. inbjuden till en i Khanty-Mansyisk i Sibirien. Jag flyger inte av klimatskäl men bestämde mig för att resa dit med tåg och behandla hela resan som en visuell expedition. Jag förberedde mig, packade och byggde b.la. en portabel skiss och målarlåda som var kompakt och kraftig nog att resa med. Resan dit tog fyra dygn. Jag stannade i fyra dygn och reste sedan hem på lika många. Jag samlade in historier, porträtt, citat, tog anteckningar, skissade och målade. Det visade sig bli bland det mest givande jag gjort. Jag samlade till slut arbetet i en artikel “42 drawings from a train to Siberia” samt sammanställde en utställning av allt det material jag samlat in och producerat under resan.

Resan resulterade i mängder av visuella anteckningar av omgivningar, platser och personer men det som gjorde skildringarna ännu rikare var linsen av att vara upptäckare på en främmande plats. Porträtten vände sig även inåt, mot de tankar och idéer som uppstod i svar till omgivningen. Läs artikeln här.

OSLOSLO
Visuell identitet, cover art, illustration

Påbörjat 2023 och pågår fortfarande.
Hemsida

Potatis

I dagsläget arbetar jag också med en bistro i Oslo för att porträttera en ny råvara varje månad som hela deras meny då bygger på. Porträtten ger besökarna en bredare bild av den process som råvaran går igenom innan den serveras; att den tolkas i personers tankar och hanteras av deras händer. En råvara existerar inte bara i en form; den har genomgått ett liv, existerat längre än människan, bebott en plats, förädlats, beskrivits och besjungits. På samma sätt som i tidigare nämnda projekt vill jag försöka skapa mer holistiska skildringar vilka resulterar porträtt som är rikare än rena avbildningar.

Tomat

Fänkål

Jordärtskocka

Landskapsmåleri
Landskapsmålningar från olika Plein-air expeditioner i skärgårdsmiljö mellan 2019-2023

“A Landscape painting is not necessarily a representation of a landscape, but rather something that, in being constructed out of pieces of representation, or possibly just echoes of former representations, kindles an experience of its own — one that, as those fragments of resemblance suggest, is somehow like an experience of nature.” 
/Barry Schwabsky

“Haiti: Den andra katastrofen”
Fotoreportage

Reportaget publicerades 2011 i DI Weekend och producerades av Mikael Delin, nu på Dagens Nyheter.

Bilderna är ett begränsat urval från reportaget.

2011 reste jag till Haiti med journalisten Mikael Delin som hans fotograf för att dokumentera Port-au-prince ett år efter den förödande jordbävning som drabbat ön och staden. Det var en otroligt känslomässig upplevelse, hemsk och givande, och även nyckfull. Varje dag var oförutsägbar och vi fick helt anpassa oss efter det kaos som rådde, ibland hade vi tolk, vissa delar av staden var översvämmade, andra för farliga.

Även här drar jag en parallel till expeditionen som format. Vi anlände till platsen med öppet sinne och de få redskap vi hade. Språk, kontakter och utrustning var begränsade. Vi fick vara lyhörda och reaktiva på omgivningen, och då började historierna dyka upp.

Måleri
ramn.gallery

Designverksamhet
sebastianramn.com

Kontakt
me@sebastianramn.com / 0702191007

Ovanstående exempel är ett snävt urval av projekt och erfarenheter jag ansåg var speciellt relevanta för ansökan. För ett bredare urval av projekt hänvisar jag till ramn.gallery för målningar och sebastianramn.com för design och animationsrelaterade projekt. Har ni några frågor eller vill se något ytterligare tveka inte att höra av er.

Beskrivning av arbetssätt
och projektbeskrivning

Jag har sedan flera år tillbaka börjat använda idén eller formatet av just en expedition som utgångspunkt och det har kommit att bli en central del av mitt bildskapande och konstnärsskap. Att genomföra rätt förberedelser, planera för scenarion och sedan ge sig iväg och enbart kunna använda redskapen man har med sig för att fånga, samla och porträttera allt det oväntade som dyker upp. Det är lika relevant inom plein air-måleri och filmskapande som i ovanstående exempel med ABF eller resan till Khanty-Mansyisk.

Jag försöker använda närmast vetenskapliga insamlingsmetoder av intryck, provexemplar, anteckningar och sedan använda det för att porträttera en plats eller skeende för någon annan och därmed förmedla något mer än ögonblicksbilden av exempelvis ett fotografi. Det är ett försök att skildra summan av en plats; dofterna som finns där, tiden som flutit förbi, tankar som uppstått, allt som lever och dör där – de stora ekosystemen och de mikroskopiska. Jag är intresserad av att försöka skapa bilder av hur allt hänger samman och med en expedition får man möjligheten att utforska just det. Genom att verkligen försöka uppleva och förstå helheten av en plats börjar vi förstå mer om oss själva, andra och hur allt passar ihop. Som upptäckare kan vi samla dessa intryck och återvända med ännu en pusselbit för att förstå mer och kunna skildra det för andra.

En av mina favoritböcker är John Steinbecks “Sea of Cortez”; Den beskriver en sex veckor lång expedition i den kaliforniska gulfen där Steinbeck och marinbiologen Ed Rickets utforskar dess marina växt och djurliv och samlar tusentals provexemplar. Men Steinbeck skriver lika mycket om havet som plats och ekosystem, människans plats däri, vilka som hör hemma och hur allt hänger samman. Precis vad jag tänker att en bildkonstnär ombord en polarexpedition bör göra.

Jag förstår att uppdraget inte innebär att dokumentera själva expeditionen och det är inte heller min ambition. Snarare vill jag utnyttja expeditionen som format och genomgå de faser den innefattar; förberedelserna följt av iakttagandet och insamlandet av intryck, data och erfarenheter. Att porträttera det vi ser, samtalar om, upplever, slutsatser vi drar, tankegångar det skapar och sammanhang vi observerar. Sedan följer sammanställningen och paketeringen för publiken där hemma.

Jag vill observera de yttre omgivningarna vi utsätts för och de inre landskap vi målar upp som följd. Vad jag tidigare applicerat på en tågresa till Sibirien, en trappa i Stockholm och en reportageresa till Haiti skulle jag nu vilja applicera på en vetenskaplig expedition i Polarcirkeln.

Sea of Cortez
John Steinbeck, 1951

Projektets spridning och planerade exponering

Fas 1 – Expeditionen
Anteckningar, dokumentation och insamlande. Kan direkt delas digitalt i visuell dagboksform.

Fas 2 – Paketeras och presenteras för publik
En video av upplevelsen som blandar animation, måleri, ljudinspelning och grafik. En bok eller artikelserie. Samt en utställning som sammanställer allt ovan, inklusive anteckningarna och insamlandet.

Exponering
Filmfestivaler, utställning samt organisk spridning av både film och eventuell bok eller artikelserie.

Jag är en stark förespråkare av blandad media och då jag utöver bildskapande arbetat med visuell identitet, animation och grafisk kommunikation i många år ser jag att även resultatet av min resa kommer bli multidisciplinär.

Jag ser att projektet innehåller ett par olika faser. Själva expeditionen är en insamlingsfas: intryck som blir uttryck, visuella och skriftliga anteckningar, plein air-måleri, dokumentation, skisser, fotografi, video. Något som redan där och då kan spridas i digitala medier i visuell dagboksform om sådan data-överföring är möjlig.

Väl på hemmaplan startar kureringen; arbetet med att paketera material och göra det engagerande och greppbart för en publik. Min ambitionen är då att paketera det på flera olika sätt och använda styrkan av olika medier för att förmedla den fulla bredden av upplevelsen. Jag hade gärna velat producera en video av blandad media som består av filmat material blandat med animerade skisser, rörlig grafik, illustration och ljudinspelning. Utöver det, antingen en analog bok eller digital artikelserie samt anordna en utställning av allt ovan. Jag har ett etablerat samarbete med ABF-huset och vi har redan planer på att jag ska ställa ut hos dem, antingen i konstgalleriet Mint som huserar i deras fastighet eller i ABFs egna utställnings-hall. Resultatet av en sådan här expedition hade passat perfekt i de sammanhangen. Jag har också en del filmfestival-vana sedan tidigare och kommer använda de plattformar och kontakter jag har för att nå ut till dem med filmen.

Tack

Kontakt
me@sebastianramn.com / 0702191007

Bilagor
Examensbevis

Tack för att ni överväger mig till platsen på 2025 års expedition. Jag hoppas att ni ser värdet i att ha någon med min bakgrund och intention närvarande på expeditionen. Jag ser det här som ett livs möjlighet.